Vlasinsko jezero

Za potrebe hidrienergetskog sistema, 1949. godine na reci Vlasini izgrađena je brana. Prvobitni naziv akumulacije vode iza brane bio je „Titovo jezero“, a kasnije je dobilo naziv Vlasinsko. Jezero ima površinu od 16,5km2, nalazi se na 1213m nadmorske visine i predstavlja najveće veštčko planinsko jezero u Srbiji. Vlasinsko jezero predstavlja veliki turistički potencijal juga Srbije.
Obale jezera protežu se u dužini od 36 km i sa svojim uvalama predstavljaju odlična mesta za plaže, ostave za čamce i sportove na vodi. Vlasinsko jezero, zbog svoje nadmorske visine, prelepe prirode u okruženju, biserno čiste vode privlačno je za domaće i strane turiste. Na ovoj nadmorskoj visini, vode jezera se preko zime zalede, a debljina leda od 30 do 70cm pruža mogućnost sigurnog klizanja. U letnjim mesecima, temperatura vode dostigne 21 stepen Celzijusa, te je tada jezero prepuno kupača.
Vode jezera su pune raznovrsne ribe što ribolovcima omogućavaju pravi užitak.
Na Vlasinskom jezeru nalaze se dva ostrva obrasla šumom, Stratorija i Dugi del, a pravu atrakciju predstavlja veći broj tresetnih plutajućih ostrava sa potpunom vegetacijom, koja se uz pomoć vetra neprestano kreću površinom jezera.

Do Vlasine i Vlasinskog jezera može se doći iz četiri pravca: sa magistralnog puta (Beograd – Atina), preko Vladičinog Hana i Surdulice do Promaje na Vlasini (32 km), sa magistralnog puta (Beograd – Atina) odvajanjem od Leskovca, preko Vlasotinca, Crne Trave do Vodojaži na Vlasini (67 km) i iz Bugarske iz dva pravca; preko graničnog prelaza Ribarce (42 km) i graničnog prelaza Strezimirovci (23 km) do Promaje na Vlasini.

Osim uživanja koje Vlasinsko jezero pruža, okolina jezera bogata je raznovrsnim sadržajima, kulturno istorijskim spomenicima, planinskim vencima sa vidikovcima, mrežom pešačkih i biciklističkih staza, mogućnšću skupljanja šumskih plodova i bilja.

Zimi se turistima, sem klizanja na zaleđenom jezeru, pruža mogućnost skijanja i sankanja na obližnjim planinama, Čemerniku i Vardeniki, planinarenja i vožnje motornih sanki.

U letnjim mesecima deo ponude su kupanje u jezeru i sportovi na vodi u kojima turisti mogu uživati. Tu su i orgnizovane posete kulturno istoriskim spomenicima, izleti do vrhova planina, pešačenje i biciklizam markiranim stazama, sakupljanje borovnica i ostalih šumskih plodova i bilja.

Sem iznajmljivanja vikend kuće u blizini jezera, turisti se mogu smestiti u obližnjim seoskim gazdinstvima i u potpunosti osetiti život ljudi u selima na Vlasini.