Roštiljijada

Na preko 700 m2 natkrivenog i unifikovanog prostora i na oko 1000 m2 otvorenog prostora više od dve decenije u Leskovcu se održava privredno-turistička manifestacija Roštiljijada. Ovaj festival roštilja, dobrog provoda i vrhunske zabave poseti između 400.000 i 600.000 gostiju.
Svaku Roštiljijadu obeleži nezaboravan, bogat i dobro osmišljen kulturno-zabavni program u kome učestvuju popularni rok i pop sastavi, folklorni ansambali iz zemlje i inostranstva, estradne zvezde i nezobilazni vrhunski trubači.
Osobenost ovoj manifestaciji daju brojna takmičenja koja se tokom Roštiljijade održavaju. Pomenimo samo Takmičenje učenika srednjih ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i posluživanju jela sa roštilja, zatim takmičenje majstora roštilja “Miodrag Gligorijević – Dragi Bure”, takmičenje u pripremanju najveće pljeskavice iz ruke i Memorijal “Novica Stanković-Šaponja”, takmičenje za pripremanje najveće pljeskavice na svetu. Tom prilikom pravi se pljeskavica od pedesetak kilograma roštilj mesa, debljine 3 centimetra i prečnika od 1,5 metra.
Roštiljijada se tradicionalno održava prve nedelje septembra.