Leskovački roštilj

Tradicija leskovačkog roštilja duga je više od dva veka. Putopisci, još u 18. veku, pominju izvanredne gurmanluke – ćevapčiće u Leskovcu. Priča kaže da ih je najbolje spremao majstor Dimitrije Mita Gligorijević, deda kralja leskovačkog roštilja Miodraga Gligorijevića Bureta. Majstorije Dragija Bureta izazivale su divljenje i poštovanje širom sveta.
Na međunarodnim kulinarskim izložbama u Minhenu, Frankfurtu, Beču, Strezi, na svetskim izložbama u Briselu i Montrealu posetioci su čekali na red da probaju Buretove specijalitete. Novine su pisale o «velikom šampionu iz Jugoslavije»
Tajna leskovačkog roštilja prenosi se sa generacije na generaciju i porodično, ljubomorno, čuva.
Jedini poznati recept je u izboru najkvalitetnijeg mesa i pečenju na ćumuru.
Ćevapčići moraju da “skakuću” na skari, pljeskavica da je sočna kao zrela kajsija, a vešalica bela i meka kao pamuk…