Autentična leskovačka jela

Sprža je leskovački pandan duvan čvarcima. Nakon topljenja i ceđenja masti, ostali čvarci, uz dodatak krtine i vode, nastavljaju da se kuvaju sve dok voda ne ispari. Sve vreme se iz suda vadi izdvojena mast. Kada se smesa ujedini, iz sadržaja se još jednom iscedi mast, masa se posoli i ostavlja da se hladi. Neko u ovu smesu stavlja i alevu papriku i druge začine.Ohlađena, sprža je spremna za serviranje. To je bogat i kaloričan obrok. Poseban specijalitet je prženija koja se pravi od sprže, paprika iz turšije i drugih dodataka.

Kominjak je autentična vrsta vrlo pitkog i izdašnog leskovačkog pića. Pravi se od svih vrsta grožđa – kada se otoči vino, u bačve s kominama se dosipa voda i ostavi da sadržaj provri. Nakon toga se toči blago, pitko i za bogatu trpezu i duge pijanke, očaravajuće piće. To je penušavi napitak bledo rumene boje koji se čuva isključivo u bačvama sa kominom i zahteva hladno vreme. Čim otopli, komine „ciknu“ i kominjak se ne toči jer nije za piće. Od ostatka se peče kvalitetna i lekovita komova rakija.

Rečelj je autentičan leskovački slatkiš pravljen od slatkog vina (šire), grožđa, šljiva požegača i pečenki. U veliki sud pomešaju se šira i šljive očišćene od koštica. Masa se kuva dok se ne dobije odgovarajuća gustina. Pola sata pre ukuvavanja, dodaju se kockice bundeve. Prilikom ukuvavanja treba nastojati da se kockice bundeve ne sjedine sa masom. Kad se postigne gustina džema, rečelj je gotov.

 

Paprika

Leskovčani, blago, blago nama

s paprikama i papričicama.

Da nam nije ovih tvorevina

oko nas bi vladala tišina.

Nestali bi ko golubi s grane

da nam nije paprika gruvane.

I ne bismo prebrodili krizu

da nemamo paprika u nizu:

Žute, ljute, slatke i crvene

rasađene i uprporene,

za ajvare, pinđure, za kace,

za svoj merak i svetske pijace,

Leskovčani, blago, blago nama

s paprikama i papričicama.