Karneval Leskovac

Leskovački kraj je od iskona raskršče puteva, centar panađura, druženja, nezaboravnih provoda i svetkovina u slavu proleća, novog rađanja, bujanja prirode i ljudske radosti. Sve to je praćeno ritualima, pesmom i igrom.
Nigde se, kao u ovom kraju, nije zadržalo toliko običaja vezanih u slavu buđenja života. Koledari su odganjali nečasne sile i nevolje; dodole, lazarice i kraljice su u dosluhu sa svevišnjim, dozivale dobrobit i blagostanje. To se pretočilo u tradiciju, a ta boja iskonskog se prelila u tradiciju karnevala. Tridesetih godina prošlog veka Leskovac je imao svoj Karneval.

2006. godine, karneval se obnavlja kao prateća manifestacija “Roštiljijade, a 2009. postaje posebna institucija.

Danas je Karneval u Leskovcu jedan od najprestižnijih u zemlji.

Ova manifestacija traje sedam dana i sadrži festivale vatre i vode, reviju uličnih zabavljača, reviju žonglera na točkovima, dečji karneval, karneval trećeg doba, karneval životinja, eko karneval, karneval body i face paintihga, veliki maskenbal, festival vatre…

Glavna karnevalska povorka sa preko hiljadu učesnika, veliki vatromet i karnevalski bal privuče pažnju preko 50.000 posmatrača duž promenade. Karneval se održava u prvoj polovini jula.