Roštiljijada

Na preko 700 m2 natkrivenog i unifikovanog prostora i na oko 1000 m2 otvorenog prostora više od dve decenije se u Leskovcu održava privredno-turistička manifestacija Roštiljijada. Ovaj festival roštilja, dobrog provoda i vrhunske zabave poseti između 400.000 i 600.000 gostiju.

Svaku Roštiljijadu obeleži nezaboravan, bogat i dobro osmišljen kulturno-zabavni program u kome učestvuju popularni rok i pop sastavi, folklorni ansambali iz zemlje i inostranstva, estradne zvezda i nezobilazni vrhunski trubači.

Osobenost ovoj manifestaciji daju brojna takmičenja koja se tokom Roštiljijade održavaju. Pomenimo samo Takmičenje učenika srednjih ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i posluživanju jela sa roštilja, zatim takmičenje majstora roštilja “Miodrag Gligorijević – Dragi Bure”, pa takmičenje u pripremanju najveće pljeskavice iz ruke i Memorijal “Novica Stanković-Šaponja” takmičenje za pripremanje najveće pljeskavice na svetu; tom prilikom se pravi pljeskavica od pedesetak kilograma roštilj mesa, debljine 3 centimetra i prečnika od 1,5 metra.

Roštiljijada se održava tradicionalno prve nedelje meseca septembra.