Vranjska kotlina

Vranjska kotlina je prvo proširenje u okviru kompozitne doline Južne Morave. Prostire se od Bujanovca do Vladičinog Hana na dužini od 30 kilometara. Preševska povija na 460 metara nadmorske visine, razdvaja ovu kotlinu od susedne Kumanovske na jugu. Širina Vranjske kotline je oko šest kilometara i obod joj je izgrađen od starijih stena, dok je dno prekriveno neogenim sedimentima. Ime je dobila po gradu Vranju koje je smešteno u samoj kotlini. Nastavlja se na Grdeličku klisuru.
Grad Vranje je administrativni, privredni i kulturni centar Pčinjskog okruga. Zauzima površinu od 860 km², sa prosečnom nadmorskom visinom 480m. Nalazi se u severozapadnom delu vranjske kotline, na levoj obali Juzne Morave. Smešteno je između Pljačkovice , Krstilovice i Pržara, a kroz grad protiču dve reke: Sobinska i Vranjska reka.
Vranje se prvi put u pisanom obliku spominje 1093. godine u knjizi “Aleksijada” od strane Vizantijske princeze, Ane Komnine.
Vranje je grad koji postoji više od devet vekova, grad žutog cveća, grad burne prošlosti i bogate istorije. I kao takav predstavlja mesto jedinstvenih oblika ljudskog stvaralaštva, kulture, tradicije, običaja, folklora, gastronomije. Vranje je grad unikatne skromnosti i topline, grad koji ima dušu.
U okolini Vranja nalaze se Vranjska Banja (96-110C), planina Besna Kobila (1923m n.v.) i veštačke akumulacije: Aleksandrovačko jezero i brana Prvonek.