Vlasinska visoravan

O Vlasinskoj visoravni sačuvani zapisi potiču iz XVIII veka. U njima se ovaj kraj između planina Čemernik, Vardenik, Plana i Milevska planina pominje kao Vlasinsko blato i Vlasinska tresava. To je bilo delo vode koja je vekovima posle velikih kiša i snegova sa planina spirala pesak i mulj i u kanjonu dugom skoro 20 km napravila veliku i duboku močvaru, u kojoj je na pojedinim mestima bilo i živog peska.

Postoji više legendi o njenom zastrašujućem izgledu i opasnostima koje su u njoj vrebale. Jedna govori o velikom vodenom biku koji je noću izlazio iz močvare i na obali, na pašnjacima napadao seoska goveda. Da bi mu doskočio seoski kovač svom biku okuje gvožđem rogove i on tako uspe da nadjača vodenog bika koji otada više nije pravio opasne pohode. Samo bi se noću povremeno iz močvare čula njegova rika “od koje se tresla gora a na površini stvarali ogromni mehuri”.

Vlasina je bogata i florom i faunom. Registrovano je više od 300 lekovitih biljaka. Takođe oko jezera raste i dosta endemičnih vrsta biljaka kao što su: maljava breza, zlatna bukva, biljka mesožderka pod nazivom rosulja…Posebnu draž Vlasina ima za sakupljače pečurki, borovnica, divljih jagoda, malina i kupina. Od faune najistaknutiji predstavnici su; srna, divlja svinja, vuk, kuna, kao i veliki broj vrsta ptica.Vlasinsko-jezero-02

Netaknuta priroda sa više od 70 izvora zdrave pijaće vode, livade sa retkim lekovitim biljem predstavljaju pravu oazu zdravlja i lepote. Za ljubitelje netaknute prirode ovo je pravo mesto za odmor, opuštanje i rekreaciju. Ekološki čist prostor Vlasine, njeni visovi, zelena prostransva, zdrava i pitka voda to najbolje potvrđuju. Već su vršena medicinska istraživanja i dokazano je da se krvna slika dece, mladih, sportista, odnosno svih ljudi bez obzira na godine starosti posle određenog broja dana boravka na Vlasini (najviše dve nedelje) poboljšava, a broj crvenih krvnih zrnaca povećava, zbog čega Vlasina nosi epitet fabrike crvenih krvnih zrnaca iliti fabrike zdravlja.

Vlasinsko-jezero-01

Vlasina je zbog svojih prirodnih odlika, netaknute prirode, dobre klime, bogatstva vode, flore i faune, plovećih tresetnih ostrva jedinstvenih u svetu, proglašena za “Predeo izuzetnih odlika” i kategorisana kao prirodno dobro I kategorije od izuzetnog značaja za Srbiju.