Planina Besna kobila

Planina Besna kobila se nalazi na jugu Srbije, 40km istočno od Vranja, u neposrednoj blizini medjunarodnog autoputa E-75. U podnožju planine se nalazi i Vranjska banja poznata po lekovitim izvorima termalne vode. Najviši vrh se nalazi na 1923m nadmorske visine i sa njega mogu da se vide Kopaonik, Šara, kao i planina Rila u Bugarskoj. Besna kobila je deo Rodopskog planinskog masiva i sastavljena je uglavnom od granita. Vrhovi su većim delom godine pod snegom .

Besna-Kobila-02

Nadmorska visina, oblik i položaj padina, kao i velika količina snega koji padne tokom godine, čine da sezona skijanja traje od polovine oktobra do polovine maja. Za ljubitelje skijanja na raspolaganju su dve uredjenje staze, dužine 480m i 250m, ski lift kapaciteta 500 skijaša na sat. Jedna od staza je osposobljena i za noćno skijanje. Pored toga, skijaši koji vole slobodno skijanje mogu da koriste brojne strmine sa izvrsnim uslovima za ekstremno skijanje. Za rekreativce je uredjeno nekoliko staza za šetanje. Staze su vidno obeležene i prolaze kroz najlepše delove Besne kobile. Izvrsne staze, prelepa priroda i svež vazduh pružaju fantastične uslove za vožnju biciklom. Zaljubljenici u terenska vozila, na Besnoj kobili mogu da pronadju odlične terene za testiranje svoje umešnosti kao i izdržljivost njihovih četvorotočkaša. Svake godine obroncima ove planine odvija se džipijada koja okupi veliki broj vlasnika đžipova iz Srbije, Makedonije i Bugarske.

Besna-Kobila-03

Na Besnoj kobili se, na 1462m nadmorske visine nalazi Planinarski dom. Planinarski dom raspolaže sa tri apartmana ,dve dvokrevetne sobe , kao i sa sedam višekrevetnih soba. U sklopu Planinarskog doma je i etno restoran sa 60 mesta,koji svojim gostima nudi, pre svega specijalitete iz Vranja, kao i tradicionalna jela Srbije. Vrhunski kuvari, veliki izbor jela i pića, kao i ljubazno osoblje ovog restorana, garancija su kvaliteta usluge.

Besna-kobila

JP “Skijalište Besna Kobila“ Vranje
Partizanski put 9
17500 Vranje
Telefon : 017/418-809; 017/427-503
Fax. 017/404-200
www.besnakobila.rs
E-mail ingo@besnakobila.rs