Bugari – dragi gosti iz komšiluka

Bugarski turisti postali su jedni od najomiljenijih gostiju u turističkim centrima Srbije. Da je i naša zemlja sve popularnija među Bugarima, svedoči podatak da je Srbiju ove godine posetilo njih 18 odsto više nego lane.

U prva tri meseca ova godine (koji u turizmu važe za najlošije) iz Bugarske je došlo 7.215 gostiju. Mnogi ovaj porast dovode u vezu sa – zabranom pušenja, koja je od Nove godine na snazi u Bugarskoj.

- Uoči novogodišnjih praznika javio nam se bugarski turoperator i pitao da li je u našim kafanama dozvoljeno pušenje – kaže Igor Ratković, direktor ugostiteljskog preduzeća “Višnjica”. – Kod njih je od 1. januara stupio na snagu zakon o zabrani pušenja u svim objektima. Rekli smo im da slobodno dođu i vrlo smo zadovoljni.

Srpski ugostitelji prijatno su iznenađeni bugarskim turistima. Oni uglavnom putuju kao bračni parovi, srednjih su godina, visoko obrazovani i mnogo troše. Vole da pojedu i popiju, šopinguju i idu u razgledanje grada. Sve ovo čini ih boljim gostima od Slovenaca, na koje se naši hotelijeri odavno žale jer u kafane i ne ulaze. Takođe, gosti iz Slovenije prilično su mladi, pa su i njihova interesovanja potpuno drugačija od bugarskih turista u srednjim godinama. Srbiju je u prva tri meseca posetilo 9.997 slovenačkih turista, što je pad od 11 odsto u odnosu na prošlu godinu.

- Mesta za doček Nove 2014. godine u Prolom Banji više nema – kaže Zlatko Veljović, direktor hotela “Radan” u Prolom Banji. – Na pritisak turističkih agencija iz Bugarske dostavili smo im ponudu za doček i oni su zakupili sve kapacitete. Mislim da zabrana pušenja nije osnovni razlog zašto su bugarski turisti otkrili Srbiju, već je to posledica dobrog organizovanja dočeka prethodnih godina. Inače, bugarski turisti su postala naša redovna klijentela. Pored već tradicionalnog dočeka Nove godine, oni su skoro svakog vikenda u organizovanim grupama naši posetioci, a naročito za praznike, poput 8. marta i 1. maja.

RAZLIKA U CENI I UKUSU

Bugarski turisti u Prolom Banji trodnevni novogodišnji aranžman plaćaju 189 evra, a u cenu je uključen pun pansion i korišćenje velnes-centra.

Slovenački turisti trodnevni novogodišnji aranžman u Beogradu plaćaju od 99 do 119 evra, a uključuje putovanje “disko vozom” ili “galama autobusom”, spavanje u hostelu, doček u diskoteci i razgledanje Muzeja vazduhoplovstva i Kalemegdana.

preuzeto sa: http://www.novosti.rs/vesti/turizam.90.html:433211-Bugari—dragi-gosti-iz-komsiluka